Cel mai vechi agent frigorific este amoniacul (R717), un agent frigorific natural şi a cărui utilizare a fost evitată o bună perioada de timp, îndeosebi datorită pericolelor potenţiale şi normelor de securitate foarte stricte. Revine acum în forţă odată cu orientarea către soluţii tehnice cu potenţial poluant redus. Amoniacul are potenţialul de încălzire globală subunitar iar potenţialul de subţiere a stratului de ozon 0.
Acesta are proprietăţi termodinamice remarcabile şi se foloseşte mai ales pentru instalaţii frigorifice de capacităţi mari unde economia rezultată din exploatare justifică costurile ridicate de investiţie (comparativ cu costurile instalaţiilor pe bază de freon). Costurile ridicate se datorează compoziţiei toxice a amoniacului, care impune anumite măsuri de siguranţă şi mai mult decât atât, în cadrul instalaţiilor frigorifice pe bază de amoniac nu se pot utiliza piese ce au în compoziţie cupru, amoniacul nefiind compatibil cu acesta.
Utilajele frigorifice cu NH3 au un consum mai mic de energie decât cele cu freon, astfel încât, în cazul unor instalaţii frigorifice de puteri mari, diferenţa iniţială de investiţie se amortizează relativ repede.
Iată câteva proiecte pe bază de NH3 realizate de MARCO & ALEX:
- Reinert Braşov (fabrică de mezeluri, capacitate de producţie de 12 000 tone/an), proiect cu o capacitate frigorifică de congelare de 200 kW şi de refrigerare de 1500 kW;
- Indcarf Piteşti proiect ce constă în modernizarea unui frigorifer care conţine 12 depozite de congelare, precum şi o secţie de producţie alăturată acestuia. Capacitatea frigorifică de congelare a instalaţiei este de 30 kW (cu posibilitatea de a fi extinsă la 650 kW), iar capacitatea de refrigerare este de 1000 kW (având posibilitatea de a fi extinsă la 2400 kW);
- Agricola Bacău abator de păsări cu o capacitate de 25 000 tone carne în viu/an şi o capacitate de refrigerare de 2 000 kW.
Pachetul de servicii pentru aceste instalaţii frigorifice pe bază de amoniac cuprinde proiectul, certificările, precum şi documentaţia necesară pentru agrementarea ISCIR (conform normelor în vigoare, documentaţia este obligatorie pentru a putea obţine autorizaţia de funcţionare).